Nieuwsitems:
Banken houden hypotheekrente kunstmatig hoog’

hypotheek
melkkoe huis hypotheek

zembla vara

We betalen +0,5% hypotheek teveel. Gemiddeld: 1.500 tot 2.000 euro teveel per jaar per gezin

Toenmalig minister Wouter Bos van FinanciŽn heeft in 2009 een kans laten lopen om de concurrentie op de Nederlandse hypotheekmarkt te bevorderen. Hierdoor hebben de Nederlandse banken miljarden meer winst gemaakt en betalen huizenkopers honderden tot duizenden euro's per jaar extra voor hun hypotheek.
 
Hoogleraar mededinging Schinkel van de Universiteit van Amsterdam zei dat vrijdag in het tv-programma Zembla. Hoogleraar economie Sweder van Wijnbergen van dezelfde universiteit zegt in de uitzending dat Bos een grote fout heeft gemaakt.
 
Staatssteun
 ING was een van de banken die in 2008 door de kredietcrisis in problemen raakte en voor tientallen miljarden staatssteun ontving van de Nederlandse overheid. Neelie Kroes moest daar als eurocommissaris voor Concurrentie toestemming voor geven.
 
Ze wilde als voorwaarde voor de overheidssteun ING een prijsleiderschapsverbod opleggen. Dat betekende dat de bank zijn hypotheken niet goedkoper zou mogen aanbieden dan concurrenten die geen staatssteun hadden ontvangen.
 
Noodkreet - Prijsleiderschap
 Maar na een noodkreet van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) dat deze maatregel de Nederlandse hypotheekmarkt deels op slot zou gooien, bood Kroes aan Bos aan om af te zien van het prijsleiderschapsverbod voor ING. Hypotheken konden dus wŤl goedkoper worden. Maar volgens Kroes ging Bos daar niet op in.
 
Bos liet Zembla weten dat hij zich de gang van zaken niet kan herinneren. De hypotheekrente in Nederland ligt sinds 2009 hoger dan in de omringende landen. Volgens Schinkel en Van Wijnbergen komt dat door het gebrek aan concurrentie tussen banken.
 
Hoge kosten
 Volgens de banken zijn de hoge kosten die ze door de kredietcrisis moeten maken de oorzaak. Volgens een ING-zegsman was het aanbod van Kroes om af te zien van een prijsleiderschapsverbod niet vrijblijvend. Kroes wilde in plaats daarvan nog nadeligere beperkende voorwaarden opleggen.
 
Uw Hypotheek als melkkoe.
Zembla reportage 14 september 2012
- ''Neelie Kroes, eurocomissaris mededinging heeft geblunderd"

Een eigen huis kost veel geld. Onze hypotheek is vaak een stevige kostenpost, mede vanwege de rente die we aan de bank betalen. In omringende landen als Duitsland, Frankrijk en BelgiŽ betalen huizenbezitters veel minder rente over hun hypotheek. Waarom kan dat niet in Nederland?
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.


Gebrek aan concurrentie
Volgens hoogleraar mededinging M.P. Schinkel van de Universiteit van Amsterdam wordt de hoge hypotheekrente in Nederland veroorzaakt door een gebrek aan concurrentie op de hypotheekmarkt. In ZEMBLA zegt Schinkel dat we hierdoor honderden tot duizenden euro’s per jaar teveel rente betalen voor onze hypotheek.
 
ZEMBLA onderzoekt: Rekenen onze banken een eerlijke prijs of betalen we teveel hypotheekrente?
bron FD NRC Trouw Zembla
                makelaar-gids.nl nieuws berichten Wekelijks overzicht van nieuwsberichten:

Inschrijven voor de nieuwsbrief en volg ons via Twitter.


:twitter


Volg ons via Facebook

volg ons via Twitter