Nieuwsitems:
  Noodlijdende corporatie Vestia schrapt 4.700 projecten
  aedes`

  bouw

  De grootste woningcorporatie van Nederland, Vestia, schrapt ruim 4.700 projecten voor nieuwbouw en renovatie. De corporatie zit diep in de problemen door de aanschaf van derivaten, die de corporatie moesten verzekeren tegen rentestijgingen. In februari bezat de corporatie voor 22 miljard hieraan. Toen de rente daalde in plaats van te stijgen, ging Vestia het schip in. Ook is Vestia betrokken in een grote fraudezaak.

  Werkgelegenheid.
  Directe banen en de werkgelegenheid voor stopgezette projecten is hier niet bij gebaat.
   
  In totaal worden nu investeringen van 1,1 miljard euro geschrapt. Uit een overzicht van Vestia dat door minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken naar de Tweede Kamer is gestuurd blijkt dat vooral oude stadswijken in Den Haag en Rotterdam worden getroffen. Ook in gemeenten als Delft, Zoetermeer en het Westland gaan projecten niet door. Sociale huurwoningen worden niet gerenoveerd en investeringen in koopwoningen niet gedaan. Ook projecten voor scholen, een zwembad en een kindercampus worden de komende jaren geschrapt.

  De minister is inmiddels met gemeenten in overleg over de precieze consequenties van het terugtrekken van Vestia. Zij heeft brancheorganisatie Aedes verzocht te onderzoeken of andere woningcorporaties bereid zijn om de geschrapte investeringsprojecten over te nemen. Volgens de minister hebben de wethouders van Den Haag, Rotterdam, Delft en Zoetermeer al verschillende oplossingsrichtingen aangedragen, maar de komende periode moet nog worden onderzocht in hoeverre deze opties uitvoerbaar zijn.

  Akkoord met banken redde Vestia
  In juni is het faillissement van Vestia voorkomen door een akkoord met de banken. Hierbij heeft Vestia 1,3 miljard moeten betalen. Andere corporaties legden 700 miljoen euro bij. Hierdoor kunnen deze corporaties nu minder betaalbare huurwoningen bouwen.

  Naar aanleiding van de kwestie Vestia is er een maatschappelijk debat ontstaan over het financiŰle toezicht op corporaties. Vorige week schorste branchevereniging Aedes 11 corporaties die niet wilden meewerken aan een visitatieronde.

  vestia
  Het Debacle van corporatie Vestia zorgt voor een felle discussie. 
                  makelaar-gids.nl nieuws berichten Wekelijks overzicht van nieuwsberichten:

  Inschrijven voor de nieuwsbrief en volg ons via Twitter.


  :


  :