Nieuwsitems:

Corporaties eisen sancties op wangedrag
  aedes
  vestia

  Woningcorporaties die zich niet aan de branchecodes houden, moeten niet meer in aanmerking kunnen komen voor door de sector gegarandeerde kredieten. En ze moeten geen lid meer kunnen worden van de brancheorganisatie Aedes.

  Dat stellen achttien corporatiedirecteuren die meer dan genoeg hebben van de negatieve publiciteit over de sector. Het drama rond de Rotterdamse corporatie Vestia is voor hen de druppel.
   
  De sector lijdt eronder, zo zeggen zij. Het imago heeft na affaires als SGBB, Rochdale, Woonbron en WSG opnieuw een knauw gekregen.
   
  En alle corporaties moeten nu ook nog eens samen opdraaien voor de sanering van Vestia: € 700 mln. De achttien hebben er grote moeite mee verplicht te moeten meebetalen aan de schade die dergelijke brokkenpiloten de sector telkens weer berokkenen.
   
  De praktijk leert dat de schandalen zich voordoen bij corporaties die de gedragscodes van de branche negeren, aldus de verontruste directeuren. Vestia was geen lid meer van Aedes en achtte zich ook niet gebonden aan de codes.
   
  Tijdens het Aedes-congres op 30 mei diende de groep — toen nog een club van negen — al een motie in waarin ze kenbaar maakten de ontsporingen niet langer te pikken. Het zijn voor een deel ‘nieuwkomers’ in de sector.
   
  Hun eerste zorg is de overeengekomen gedragscodes voor de sector voor iedereen verplicht te stellen.
   
  Met een stok achter de deur bij het niet-naleven van die codes.
   
  Een sanctie als het geen borging meer krijgen van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw maakt lenen voor een corporatie in deze tijden duur of welhaast onmogelijk.
   
   
  De meeste corporaties onderschrijven de sectorcodes. Maar niet duidelijk is hoeveel corporaties daadwerkelijk conform deze codes handelen’, zo constateren de negen in hun motie. De groep werkt nu in overleg met Aedes voorstellen uit voor het najaarscongres.

  Bron: NRC, NU.nl en het FD
  corporatiesEerdere publicaties
  - nieuws-woningcorporatie-scholen-ziekenhuizen-21juni2012.html
  vestia
  Het Debacle van corporatie Vestia zorgt voor een felle discussie. februari 2012
            makelaar-gids.nl nieuws berichten      
  In de jaren negentig kwamen tal van semi-publieke instellingen op eigen benen te staan. Maar doordat de organisaties niet genoeg geld hadden om hun eigen bezit te onderhouden, werden ze in de armen van bankiers gedreven, schrijft onderzoeker Rodrigo Fernandez.
  Het debacle van woningcorporatie Vestia, dat zich gebrand heeft aan een beleggingsportefeuille van 10 miljard euro, heeft gezorgd voor een felle discussie in Nederland. Moeten publieke instellingen zoals woningcorporaties, ziekenhuizen, scholen en lagere overheden als provincies en gemeentes zich wel bezighouden met speculatieve activiteiten?
  printen  
  Meer corporaties zullen omvallen. Het Debacle van corporatie Vestia zorgt voor een felle discussie.


  Corporaties : artikel maart 2012
                  makelaar-gids.nl nieuws berichten Wekelijks overzicht van nieuwsberichten:

  Inschrijven voor de nieuwsbrief en volg ons via Twitter.


  :


  :