Team geformeerd:  herbestemming kantoorruimte
Transformatie kantoren gaat niet vanzelf
  Een ’expertteam kantoortransformaties’ gaat adviseren over herbestemming van kantoorruimte naar wonen. Het team is een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Vanuit het pilotproject wordt gezocht naar leegstaande kantoorpanden met woonpotentie.
  10 locaties als start
  herbestemming Eindhoven
  Amsterdam – Molenwerf 1-3
  Den Haag   – Stationsplein 75
  Den Haag   – Savorin Lohmanplein
  Eindhoven  – Beukenlaan 77
  Eindhoven  – Vonderweg 11
  Heerlen      – Kloosterweg 1
  Nieuwegein – Luifelstede 42-56
  Rotterdam  – Willem Ruyslaan 225
  Utrecht      – Gerbrandystraat 20
  Zoetermeer – ItaliŽlaan 33

   
  Het aantal vierkante meters leegstaande kantoorvloer is begin 2011 opgelopen tot 7,1 miljoen, ofwel 14 procent van de totale Nederlandse voorraad van bijna 47 miljoen vierkante meter.
  Doemscenario’s voorspellen dat bij ongewijzigd beleid de leegstand over een aantal jaren zal zijn opgelopen tot 15 miljoen vierkante meter 2. Kantoorbanen verdwijnen door automatisering en uitbesteden aan goedkopere buitenlanden.

  'Het Nieuwe Werken '
  Dit leidt tot een besparing van 10-15 m2 kantoorruimte per werknemer en stelt bovendien andere eisen aan huisvesting dan veel huidige kantoren bieden.
  Tegelijkertijd is de vraag naar woonruimte of ruimte voor andere functies, zeker in de grote steden, nog altijd groot. Dat roept de vraag op waarom kantoorgebouwen niet op grote schaal worden omgezet, getransformeerd in vakjargon, naar andere nuttige functies. Daarover is de afgelopen jaren veel geschreven waarbij grofweg drie verklaringen worden gegeven.

  De kantoren zouden staan op locaties waar niemand wil wonen, beleggers willen niet afwaarderen en de regelgeving belemmert dat gebouwen daadwerkelijk getransformeerd worden. Alle drie de verklaringen zijn zo algemeen en ongenuanceerd dat ze bij voorbaat niet waar kunnen zijn. In de praktijk worden er bovendien kantoorgebouwen met succes omgebouwd. Het gebeurt alleen incidenteel en meestal betreft het bijzondere gebouwen en locaties. 

  Nergens in Nederland komt een substantiŽle verbouwstroom van ‘gewone’ kantoorgebouwen naar woningen of andere functies echt op gang
  Weet u ook een goede locatie en bestemming te melden, laat het ons weten en via het makelaars netwerk proberen we partijen te verbinden.
  Heeft u een vraag of heeft u specifieke expertise, biedt u een dienst of produkt laat het ons weten?
  #herbestemmen @makelaar_gids

  Meldt u zich via twitter of mail voor ondersteuning.
   kantoren
  Meldt u zich via Twitter en email aan als expert per regio

  Binnenkort deel 2.

  Volg ons via Facebook

  volg ons via Twitter  _________________________________________________________________________

  samenvatting van enkele andere berichten  Bouwketen pessimistisch over komend kwartaal


  Winkellocaties zijn Solide vastgoed beleggingen


  Puntenplan voor het vlottrekken van de woningmarkt 

  Minister Spies heeft het Bouwteam samengesteld


  Er gaan meer woningcorporaties, scholen en ziekenhuizen omvallen


  :


  :