Nieuwsitems:

  VBO Makelaar: modelmatig waarderen grote strop voor woningmarkt

  makelaar
  Hans van der Ploeg, directeur brancheorganisatie VBO Makelaar, stelt dat het modelmatig waarderen van individuele woningen de marktwerking op de woningmarkt dwarsboomt. Onvolledige data en het ontbreken van de emotionele waardering in de modeltaxatie zorgen voor onjuiste, fictieve waardebepalingen van woningen. Het is hoog tijd om het modelmatig waarderen af te schaffen.

  Een modelmatige waardering wordt alleen bepaald op basis van verzamelde gegevens en statistische analyses. Er komt geen bezichtiging van een taxateur aan te pas. Zo blijft een taxatierapport buiten beschouwing. Hans van der Ploeg; “Modelmatig taxeren is niets meer dan het toetsen op basale waarden. Dit is voor geen enkele woning afdoende en daarmee een riskante ontwikkeling voor de woningmarkt. Marktwerking komt door deze wijze van waarderen tot stilstand. De emotionele waarde, achterstallig onderhoud of eventuele verbouwingen worden niet meegewogen in de berekeningen. Dit zijn echter wel factoren die voor een waardevermeerdering of –vermindering kunnen zorgen.”

  Modelmatig waarderen afschaffen
  Volgens Van der Ploeg is het hoog tijd om het modelmatig waarderen af te schaffen. Het vertrouwen in de werking en efficiŰntie van modelmatig waarderen is ongegrond. De zogenaamde voordelen wegen niet op tegen de nadelen. “Het gezonde verstand van deskundigen is onmisbaar om tot een gedegen taxatie te komen. Zo gebruiken banken sinds medio 2008 de modelmatige waarderingen bij het verstrekken van financiering alleen nog als controlemiddel. Maar ondertussen baseren we op dit model voor fictieve waardering wel de WOZ-waarde, die daardoor vaak onjuist is. Dat moet anders. De waardering moet plaatsvinden op basis van vierkante meters, energieverbruik, locatie, onderhoudssituatie etc. We moeten af van waardebepalingen die uitsluitend plaatsvinden op basis van historische waarden. Zeker in deze tijd.”  Bron: makelaar-gids.nl vbo.nl
                  makelaar-gids.nl nieuws berichten Wekelijks overzicht van nieuwsberichten:

  Inschrijven voor de nieuwsbrief en volg ons via Twitter.


  :  twitter


  Volg ons via Facebook

  volg ons via Twitter