Nieuwsitems woningmarkt







 

DNB: Kwart vastgoed ondergelopen

onder waterEén op de vier bancaire vastgoedleningen in Nederland is onder water. Daardoor dreigen banken met herfinanciering in de problemen te komen, waarschuwt De Nederlandsche Bank (DNB).



Deze vermaning valt te lezen in het door DNB gepubliceerde halfjaarlijkse Overzicht Financiële Stabiliteit (OFS), dat gisteren werd gepresenteerd. Uit dit rapport valt op te maken dat een kwart van de bancaire leningen in het commerciële vastgoed minder waard is geworden dan het betreffende onderpand.

Op basis van een steekproef over leningen ter financiering van commercieel vastgoed, schetst de centrale bank een pallet aan problemen: Banken hebben aan leningen aan beleggers, eigenaren en projectontwikkelaars meer uitstaan dan dat de onroerendgoed objecten waard zijn.




 Datum bericht:11 mei 2012


Dit kan tot serieuze averij leiden voor de banken binnen afzienbare tijd. Dit jaar en volgend jaar moeten de banken immers 24 miljard euro van het totale bedrag ter waarde van 80 miljard euro aan leningen in het commercieel vastgoed gaan herfinancieren.


Hogere risico's op verliezen
DNB waarschuwt voor het gevaar van doorschuiven van verliezen door door de lage rente en de economische onzekerheid. De Centrale Bank lijkt daar scherp op toe te willen zien. Vandaar dat de nationale bankklerken aan het Amsterdamse Frederiksplein de nadruk leggen op het belang van een juiste waardering van het onderpand op orde en het tijdig onderkennen van verliezen. ‘Financiële instellingen moeten vermijden dat de boekwaarde van vastgoed gedurende lange tijd afwijkt van de reële waarde', zo stelt DNB in het rapport.


Opvallend is verder dat DNB de risico's op verliezen hoger inschat dan een halfjaar geleden, zo valt op te maken uit de ‘hittekaart’ in het rapport over de bedreigingen voor de Nederlandse financiële stabiliteit. In tegenstelling tot voorgaande keren, legt DNB nu wel een link met de financieringsrisico’s bij banken en het risico van te lage kapitaalbuffers bij banken.


Waarderingen deels gedateerd
En dat levert de volgende constatering op door DNB: ‘Ongeveer een kwart van de vastgoed gerelateerde leningen heeft een omvang van meer dan 100 procent ten opzichte van het onderpand.' Volgens de centrale bank is deze uitkomst des te opmerkelijker ‘omdat de waarderingen deels gedateerd zijn en dus niet de laatste ontwikkelingen op de markt weerspiegelen’.


 Daarmee insinueert de centrale bank dat zelfs nog meer dan een kwart van de leningen onder water staat door de prijsdruk op de markt, zo stelt het FD.

De alarmerende berichtgeving van DNB over de onder druk liggende prijzen voor commercieel vastgoed liggen in het verlengde van de visie van Jan Sijbrand, directeur toezicht bij DNB. Drie maanden geleden waarschuwde Sijbrand in het FD dat de financiering van banken onder druk zou komen te staan indien er niet snel een juiste waardering van commercieel vastgoed van de grond zou komen.

Om nauwkeuriger inzicht te krijgen in de vastgoedportefeuilles van banken, verzekeraars en pensioenfondsen, is DNB samen met de Autoriteit Financiële Markten (AFM) nader onderzoek gestart. DNB en AFM zullen in dit onderzoek vooral het risicoprofiel van de leningen en de waardering van het onderpand onder de loep nemen.
bron ANP FD NRC - DNB
                makelaar-gids.nl nieuws berichten Wekelijks overzicht van nieuwsberichten:

Inschrijven voor de nieuwsbrief en volg ons via Twitter.


_________________________________________________________________________



Bouwketen pessimistisch over komend kwartaal


Winkellocaties zijn Solide vastgoed beleggingen


Puntenplan voor het vlottrekken van de woningmarkt 



:



:

twitter


Volg ons via Facebook

volg ons via Twitter


 

: